Kivételesen kényelmes helyzetben vagyok. Nem egy olyan ételről kell majd írnom, amit még sosem csináltam, hanem szinte "rutinosnak" mondhatom magam. A citromos álom hatodik éve oszlopos tagja a karácsonyi menünek, és már a blog kezdete előtt is az én feladatom volt az elkészítése. Ez persze a recept ismeretében érthető lesz: ennél egyszerűbb, gyorsabb és finomabb recept kevés van.
A hozzávalók - technikai okokból diétásra véve:
- 20 dkg babapiskóta (jövőre megpróbálok saját piskótatésztát készíteni hozzá)
- 9 evőkanál cukor (nálam: nyírfacukor és eritrit keveréke)
- 1 citrom kifacsart leve és 2 citrom héja
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 4 dl habtejszín
- 4 dl tejföl
- ízlés szerint gyümölcs a dekorációhoz
A leghosszabb művelet a babapiskóta 1 cm-es darabokra vágása. Ha ezt sikerül úgy megoldani, hogy a tálban is maradjon a nassolás után, az már félsiker. Ezután összekeverjük az összes többi hozzávalót a habtejszín kivételével. A legvégére tartogattam a legnehezebb műveletet (igen, ebből is látszik, hogy mennyire kezdő szakács vagyok...): a habverést. Ezt lehet kézzel is, de a géppel hatékonyabb, gyorsabb, és biztosan beleférünk a 10 percbe. Lassan, óvatosan forgassuk bele a habtejszínt a másik tálban lévő masszába, és ezzel kész az öntet.
Vegyünk elő egy közepes tálat, rétegezzük bele a hozzávalókat. Kezdjük egy réteg szósszal, majd babapiskóta, szósz, piskóta és a tetejére is szósz. Ha egyenlően akarjuk elosztani, akkor kb. 7-9 kanál jut egy rétegre.
Ennyi volt. Ha szeretnénk még díszíteni, megtehetjük ízlés szerint gyümölcsökkel, ahogy az alábbi képeken láthatjátok is. Igazából hosszabb leírni, mint elkészíteni, és a család imádja. Jó nassolást!
_