HTML

Apa a konyhában

Egy friss apuka kalandozása a konyhában. Elhatároztam, hogy itt az ideje megtanulnom főzni, tapasztalataimat pedig itt gyűjtöm össze. Igyekszem heti rendszerességgel alkotni, mindig azt, amire újdonsült családom éppen megéhezik.

Friss topikok

Címkék

Legjobb receptes blogok">

Archívum

Az újévi kötelező: lencsefőzelék+fasírt

2012.01.01. 20:33 djend

Ezzel a poszttal már hivatalosan is belevágok az ismeretlenbe, és olyan ételekkel kísérletezem, amiket eddig még sosem készítettem. Adta magát a választás, hogy a komoly pénzeső reményében lencsét együnk 2012 első napján, ráadásul ez az egyetlen főzelék, amit szeretek is...

Íme a főzelék hozzávalói 2 főre:

250 g lencse
só, nyírfacukor
ecet
babérlevél
grahamliszt (2 púpozott evőkanál)
tejföl (kb 250-300 g)

A recept elkészítéséhez Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! című könyve és feleségem tippjei nyújtottak segítséget. Akkor csapjunk is bele!

Mint kiderült, lencsefőzelék nem szerepel a könyvben, hanem egyszerre kell alkalmazni a lencseleves + a habarás című fejezeteket. Az eleje viszont végtelenül egyszerű: még előző este áztassuk be a lencsét vízbe, egy kellőképpen nagy tálban, mert duplájára dagad.

Másnap víz (bőven fedje el a lencsét) + só (egy lapos evőkanál) + cukor (egy lapos kávéskanál) + ecet (egy evőkanál) + 3 babérlevél kíséretében főzzük puhára a lencsét. Kóstolással tesztelhető, ha nem ropog a fogad alatt, jó lesz. Nekem kb 20 percet vett igénybe.

Ezután jön a habarás, ha ettől féltél előzetesen, akkor ez a félelem teljesen jogos. Itt sok mindent el lehet rontani. Keverjük össze a két púpozott kanál lisztet (én grahamlisztet használtam Nóri diétája miatt) három evőkanál tejföllel. Mintha pudingot készítenénk, szép csomómentes legyen. Amikor úgy érezzük, hogy készen van, akkor vagyunk a felénél. Ez egy aranyszabály akkor, ha nem szeretnénk, hogy a család a lisztdarabokat halássza a főzelékből. Adjunk hozzá még 2-3 kanál tejfölt, egy keveset a lencse főzővizéből, keverjük össze, majd lassan öntsük bele a felét a forrásban lévő lencsébe, kevergetés közben. Várjuk meg, amíg felforr, ha elég sűrű, akkor ennyi volt, ha nem, akkor fokozatosan adjunk még hozzá annyi masszát, amit szükségesnek érzünk. Ezzel készen is vagyunk, lehet kóstolgatni, utóízesíteni (ha kell), majd pedig várni a fasírtra.

A fasírt:

500 g marha- és/vagy sertéshús
3 db zsömle
2 tojás
tej az áztatáshoz
zsemlemorzsa
1 db apróra vágott vöröshagyma
só, bors
majoranna
pirospaprika

A zsömléket az aktus előtt 2-3 órával áztassuk be annyi tejbe, amennyit éppen fel tud szívni.

Egy nagy edénybe öntsünk össze minden hozzávalót, ami nem a zsömle/morzsa. Ha kész, akkor a zsömlét nyomkodjuk ki, majd mehet ez is bele. Rövid gyúrás után előálltak a gombócok. Zsemlemorzsába forgatjuk, majd muffinformába töltjük őket, 200 fokon 30-40 perc alatt készen is vannak. A muffinforma azért praktikus, mert így nem kell olaj, tehát a reformkonyha oltárán is áldozunk. Köszönet a tippért anyukámnak :)

Az eredmény biztató, bár a főzelék kicsit híg, kicsit halovány színű, de a miénk... Ezt az ételt emelt fővel vállalom legközelebb is.


 

Szólj hozzá!

Címkék: lencse újév főzelék fasírt

A bejegyzés trackback címe:

https://apaakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr863512028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása