5 hónap után újult erővel jelentkezik a főzőblog, ráadásul rögtön egy érdekességgel, a blog történetének első vendégposztjával, Békei kolléga jóvoltából. Nemsokára felteszem a saját halas receptemet is, lehet összehasonlítani!
Egy gyors, 30 perc alatt elkészíthető vacsorát készítettem tegnap, könnyű, extra nyári kivitelben. A meleg miatt amúgy sincsen igényünk ilyenkor komolyabb vagy nehéz ételekre, így egy nagyon gyorsan elkészíthető halételre esett a választás. Budaörsiek vagyunk, így szombat délelőtt ideális meglátogatni a dokkot, a budaörsi halpiacnak is nevezett büfé-bolt képződményt. Itt friss halból egyszerre 5-6 féle filét lehet választani, de szokott lenni scampi, vagy más is. Fagyasztott áru is van, de azt nem veszünk. Ha nem tudod mit akarsz, kóstolhatsz a büfében, megsütik frissen.
A norvég lazacfilé most szombaton annyira friss volt, hogy nem tudtunk ellenállni neki, négy személyre kb 40-50 deka már elegendő. 2800 Ft-ba került, ez messze a legnagyobb tétel a vacsorában. A hozzávalók tehát:
- 40-50 deka lazacfilé, felkockázva kb kétcentis kockákra (4 személyre)
- kapros mustáros szósz :)
- a körethez egyszerű rizs
A lustaság győzött, a kapros-mustáros szószt megvettük a Corában, de persze lehet házilag is készíteni de úgy macerás. Az elkészítés tényleg csak félóra, terítéssel együtt.
Előkészítünk egy lapos teflonos serpenyőt, amibe kb az alapanyagok elférnek. Erre nekem van egy 32 centis, kb 6-8 centi falú serpenyőm, pont megteszi. A megtisztított hagymát négy átlós vágással nyolc cikkre vágjuk, a cikkeket szétszedjük rétegekre. A szintén tisztított répát nagyon vékony szeletekre vágjuk, a halat felkockázzuk. Ha ezek megvannak, lehet gyújtani a gázt.
A rizst megfőzzük. Ez önmagában lehet egy külön recept úgyhogy most nem térek ki rá, lényeg hogy nem baj ha kicsit tapadós lesz. Annyit főzzünk ami négy személyre elég.
Némi olívaolajon elkezdjük felpirítani a hagymacikkeket, amíg látjuk hogy a színük változni kezd. Rádobjuk a répaszeleteket, együtt pirítjuk még kicsit, összesen 3-4 perc legfeljebb, és mehetnek bele a lazackockák. Innentől érdemes óvatosan kezelni a fakanalat, a hal ugyanis nagyon gyorsan szétesik, és bukjuk a művünk esztétikáját. Kicsit átforgatjuk a kockákat, amíg a legtöbb oldala fehér nem lesz (nem kell teljesen átsütni, bőven maradhatnak még rózsaszín részek, főleg középen). Gyorsan mehet rá a szósz, kicsit átkeverjük és fedőt dobunk rá. Tíz, legfeljebb tizenöt percig főzzük, kicsi lángon - nem kell, hogy nagyon rotyogjon. Közben egy, legfeljebb két alkalommal megkeverhetjük, de nem feltétlenül szükséges.
Ha lezártuk a lángot, a fedőre kiült párát csorgassuk le (ne vissza az ételbe ha lehet), és már mehet is az asztalra, én egy jól behűtött friss Légli Blanc-t ajánlok hozzá, de ez ízlés kérdése.
Jó étvágyat helyett azzal fejezem be, hogy finom volt :)