HTML

Apa a konyhában

Egy friss apuka kalandozása a konyhában. Elhatároztam, hogy itt az ideje megtanulnom főzni, tapasztalataimat pedig itt gyűjtöm össze. Igyekszem heti rendszerességgel alkotni, mindig azt, amire újdonsült családom éppen megéhezik.

Friss topikok

Címkék

Legjobb receptes blogok">

Archívum

Téli gyors: sült alma (alias Bratapfel)

2013.12.08. 23:04 djend

Elindult a karácsonyi vásárok szezonja, mi is nemsokára indulunk az éves rendes bécsi kirándulásunkra, ráadásul az időjárás is egyre téliesebb. Már csak 21 nap van hátra a forraltbor főző versenyig, halmokban áll a mézeskalács, és már futottam idén hóesésben.

Nem csoda hát, ha ismét elkapott a bonni téli nosztalgia, és elhatároztam, hogy a méltán híres német konyha egy egyszerűbb desszertjét elkészítem estére. A mai terítéken szereplő édesség a sült alma, azaz a Bratapfel. Nem is kerestem magyar receptet, rögtön a bonni emlékek közé tartozó "German Cooking Today" c. művet lapoztam fel a megfelelő fejezetnél, mondván, hogy Dr Oetker biztosan ismeri a tutit.

Íme a recept 2 főre:

- 2db nagyobb alma (mi goldent használtunk, de egy kevésbé omlós savanyú fajta jobb választás lehet)

- 80g vaj

- mazsola

- fahéj

- mandula (őrölt és / vagy egész)

- cukor (én eritritolt használtam, ebből egy kicsit bővebben kell szórni ugyanolyan hatásfokért)

- egy fél citrom leve (nagyon kevés is elég)

hozzávalók_sültalma_20131209.jpg

Az elkészítés igen egyszerű, mosogatással együtt max. 15 perc kell hozzá. Az almák magházát el kell távolítani, de vigyázzunk, ne lyukadjon ki az alja! Ez fontos lesz, mert nekem adódtak problémáim...

Elkészítjük a tölteléket: finoman összegyűrjük a vajat, a mazsolát, a mandulát és a fűszereket. Kézmelegen már megolvad annyira, hogy szépen fel lehessen tölteni az almákat. A tetején hagyjunk egy nagyobb púpot, ez folyik majd végig rajta, és ad egy kis extra ízt. Ha még marad töltelék, az mehet a tepsibe az almák mellé, egyedül a mazsolával kell vigyázni, az hajlamos megégni. Kivajazott tepsibe téve valahogy így néz ki:

tepsiben_sültalma_20131209.jpg

Nincs más hátra, mint 200 fokon 20 percen át letakarás nélkül sütni, majd letakarni alufóliával és még 20 percig hagyni. Hozzátenném, az utolsó 20 percben érdemes 4-5 alkalommal ránézni, hogy elkapjuk azt a pontot, amikor megroggyant már az alma, és ráncos lett, de még nem esett szét. Nekem ez nem sikerült, így az eredmény most ronda és finom :)

kész_sültalma_20131209.jpg

2 komment

Címkék: alma gyors sült desszert sültalma bratapfel

A bejegyzés trackback címe:

https://apaakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr505682302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2013.12.09. 13:35:41

Ugyanez, picit másképp: darált, cukrozott dióval tölteni, a tetejére egy fél dió, és mikor megsült, egy kis vajjal fellazított olvasztott csokival leönteni. Csak szóltam. Uff.

djend 2013.12.09. 13:38:10

köszönöm, kipróbálom!
süti beállítások módosítása