HTML

Apa a konyhában

Egy friss apuka kalandozása a konyhában. Elhatároztam, hogy itt az ideje megtanulnom főzni, tapasztalataimat pedig itt gyűjtöm össze. Igyekszem heti rendszerességgel alkotni, mindig azt, amire újdonsült családom éppen megéhezik.

Friss topikok

Címkék

Legjobb receptes blogok">

Archívum

Orgazmus chutney - a szilvaszezon legjobb része

2012.08.07. 23:12 djend

Az előző vendégposzt után ismét egy olyan ételt osztok meg veletek, amit nem én készítettem... Anya a konyhában, azaz Nóri ma úgy döntött, hogy feldolgozza a hűtőnket ellepő szilvahegyet. Ennek az eredménye lett egy szilvalekvár - ez már önmagában is megérne egy újabb bejegyzést, valamint az utóbbi idők legjobb alkotása: a szilvachutney.

Ahogy a naan kenyérből kiderült, nagy rajongója vagyok az indiai konyhának. Ma még egy lépéssel közelebb kerültünk a Pandzsab Tandoori étterem magas mércéjéhez: befőztünk néhány üveg saját chutney-t. A receptért köszönet a Kaldeneker Lekvárosház blognak! Az ott leírtakat igyekszem kiegészíteni a saját tapasztalataink alapján.

chutneyweb.jpg

A hozzávalók tehát:

  • 1 kg szilva 
  • 2 diónyi csíkokra felmetélt friss gyömbér (mi port tettünk bele, megfelelt)
  • 10 dkg mazsola
  • 30 dkg  alma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál currypor
  • 40 dkg barnacukor  (nálunk sima kristálycukor volt itthon)
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 dl vörösborecet / almaecet, helyettesíthető
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 1 db chili paprika / magyar erős piros paprika porítva
  • 2 db egész fahéj
  • 3 db csillagánizs (ezt mi kihagytuk, nem volt itthon...)

Az elkészítés nagyon egyszerű: az ecet kivételével az összes hozzávalót vágjuk föl kis darabokra és öntsük össze. Aki szeretné ezt a folyamatot gyorsítani, az a szilva-alma kettőst és a hagymát egy aprítógéppel darabolhatja, mi is ezt tettük. Miután Mirjam most kezdte el felfedezni a gyümölcsöket, az elmúlt két hónapban elég nagy rutinunk lett a gyümölcsök hatékony feldolgozásában...

A chutney igazi pikáns ízét két dolog adja: a bátyai házi erőspaprika (köszönjük, Kriszti&Gábor!), valamint a fűszerkereskedelem egykori központjából, a hamburgi Speicherstadtból beszerzett currypor. Ha összeállt, ahogy a fényképen is látszik, akkor 40 percen át intenzív kevergetés közben forraljuk, hogy ne égjen oda! A rutinosabbak a vulkánszerűen kitörő szósztól is védhetik a tűzhely 2 méteres körzetét.

Amit mindenképpen tegyetek meg: ellenőrizzétek, hogy a törlőrongy nem került-e túl közel a gázrózsához. Ha mégis, akkor kövessétek a nálunk jól bevált forgatókönyvet: a lángok láttán sikítás, égő ronggyal körbeszaladás, fújkálás az étel fölött, majd a konyhaszekrény irányában, végül egy hirtelen jött ötlettől vezérelve vízzel leöntés...

Ha mindennel készen vagyunk, már csak egy dolog van hátra: az ecet hozzáadása és újabb 5 perc forralás. Ezután forrón üvegekbe tölthetjük, és a lekvárokhoz hasonlóan levegőmentesen zárjuk le! 5 perc fejre fordítás után száraz dunsztban várja a reggelt a chutney.

Az íze pedig frenetikus, sőt orgazmikus :)


Szólj hozzá!

Címkék: szilva india curry lekvár befőzés chutney szósz szilvalekvár csatni

A bejegyzés trackback címe:

https://apaakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr674700864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása