HTML

Apa a konyhában

Egy friss apuka kalandozása a konyhában. Elhatároztam, hogy itt az ideje megtanulnom főzni, tapasztalataimat pedig itt gyűjtöm össze. Igyekszem heti rendszerességgel alkotni, mindig azt, amire újdonsült családom éppen megéhezik.

Friss topikok

Címkék

Legjobb receptes blogok">

Archívum

IV. Forraltbor-főző verseny + a recept

2011.12.30. 23:28 djend

Idén már negyedik alkalommal vett részt kis csapatunk december 30-án délután a váci forraltbor-főző versenyen.

Ennek apropóján osztom meg most veletek a díjnyertes receptet :)

Hozzávalók:

36 liter fehér bor
3-4 liter víz
4 kg cukor
1 zacskó egész fahéj
1 zacskó egész szegfűszeg
fél zacskó egész szegfűbors
egy lapos evőkanál kardamom (lehetőleg szintén egész)
óvatosan gyömbér (ez lehet őrült is)
4 db narancs (a héja is)
2 db citrom (szintén héjastul)
2 dl pálinka (tetszőleges)

A válság idén minket is elért, így az eddigi minőségi borokat (Frittmann, illetve szekszárdi termelői) kihagytuk, helyette a Metro áruház legolcsóbb kannás bora, a félédes dűlőszelektált Mulatós volt a befutó (209 Ft/l). Mint kiderült, a szkeptikus tagok kételyei ellenére igen kiváló alapanyagként szolgált, bár önmagában való fogyasztását csak kalandvágyó embereknek javaslom.

A főzés azzal kezdődik, hogy alágyújtunk a katlannak. Mivel a céleszköz az év nagyobb részében disznóvágásokon teljesít szolgálatot, egy alapos mosás nem árt a nagy nap előtt...

A nagy titkunk nem más, mint a cukor karamellizálása. Ehhez néhány jótanács okulva az idei versenyből: 
1. várd meg, míg felmelegszik az edény
2. nem kell egy kis víz sem, úgysem ég oda (mivel nem vártad meg, hogy felmelegedjen)
3. ne a teljes 4 kg cukrot szórd bele az edénybe, hanem szép fokozatosan
Ha ezek teljesültek, akkor valószínűleg rövidebb, mint egy óra alatt végeztek ezzel a fázissal.

Ezt követően szépen fokozatosan hozzáadjuk az összes bort (az elején vigyázva, a forró cukorral érintkezve veszélyes lehet!). Ha már olyan meleg, mint egy baba fürdetővize, akkor mehetnek bele a fűszerek. A hőmérséklet ellenőrzését elvégezhetjük a klasszikus beleteszem a csuklómat módszerrel is, de mivel elég ragadós, én inkább a kóstolót javaslom. A fűszerek után hozzáadjuk a gerezdekre vágott citromot, narancsot és a pálinkát is, hagyjuk felforrni. (Megj: a pálinka idén sajnos kimaradt, ahogy már írtam, válság van...) Ilyenkor semmiképpen ne kóstoljátok meg a forralt bort, ha csak nem akartok kiábrándulni belőle. Hagyni kell, hogy összeérjenek az ízek.

Fontos, hogy a fűszerek ne legyenek bent túl sokáig, mert keserű mellékízt adhatnak a készülő italnak. Max 20 perc után halásszuk ki az egészet egy szűrővel. Néhány gerezd maradhat dekorációnak. Innentől már csak annyi a feladatunk, hogy melegen tartsuk, de nem túl forrón! Időnként célszerű lejjebb venni a hőfokot, illetve esetünkben leemelni a katlanról.

Az eredmény egy finom fehér forralt bor, nőies ízvilággal. Talán a puncshoz kicsit közelebb áll, mint az alkoholos, savas vörösborokhoz.

Köszönet mindenkinek, akik az idén segítették a munkát, név szerint:

- Gerzsonnak (a katlan szállítója)
- Békei (ex)kollégának és feleségének, Andinak a főzésért és a zsíros kenyérért
- szüleimnek a logisztikai támogatásért és az ebédért


 

Szólj hozzá!

Címkék: bor vác forralt

A bejegyzés trackback címe:

https://apaakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr183508143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása